Jagodówka alpejska

Klasyczna nalewka na jagodach jest znakomita, jeśli ktoś jeszcze nie robił warto wypróbować przepis na jagodziankę. Jeżeli jednak już ją znacie i lubicie, proponujemy małą odmianę w stylu włoskim.

 

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 l grappy (może też być brandy lub winiak)
  • 30 g cukru
  • 200 g jagód

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): dwa miesiące
  • Faza 2 (maturacja): miesiąc

ZASADY

Umyte i osuszone jagody wkładamy do słoja i lekko rozgniatamy. Zasypujemy cukrem i zalewamy grappą. Słój zakręcamy i odstawiamy na nasłoneczniony parapet na kolejne dwa miesiące, w tym czasie regularnie potrząsając słojem.

Po rzeczonych dwóch miesiącach przecedzamy nalew przez gęste sito lub gazę i przelewamy do butelek. Nalewkę w takiej postaci możemy śmiało odstawić do piwnicy na przynajmniej miesiąc.

Jak widać nalewka jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania, pewnie zasmakuje wszystkim, którzy lubią nieco bardziej wytrawne przetwory.

Advertisements