Czereśniówka na rumie

Rum znakomicie ożywia smak nalewek. Szczególnie dobrze komponuje się z bardzo słodkimi owocami, dlatego do czereśni jest idealny.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • pół laski wanilii
  • 5 goździków
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 litra rumu (moc wedle uznania, 40% wystarczy)
  • 50 ml spirytusu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (słodka maceracja): 1 dzień
  • Faza 2 (maceracja właściwa): 3 miesiące
  • Faza 3 (klarowanie): 4 dni
  • Faza 3 (maturacja): 3 miesiące

ZASADY

Dojrzałe czereśnie myjemy i osuszamy, a następnie drylujemy i wrzucamy do słoja. Dodajemy pokrojoną wanilię oraz goździki i zalewamy miodem. Słój zakręcamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy rum oraz spirytus. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kolejne trzy miesiące.

Po trzech miesiącach nalew zlewamy, a owoce odsączamy, wyciśnięty z nich sok również dodajemy do nalewu. Płyn odstawiamy na kolejnych kilka dni do sklarowania. Po około czterech dniach powinien nam się już ładnie oddzielić sklarowany płyn, a szumowinki osiąść na dnie, wówczas płyn znad szumowninki odlewamy do butelek, a jego pozostałą część filtrujemy przez filtr do kawy. Gotową nalewkę odstawiamy na przynajmniej trzy miesiące, by mogła dojrzeć i osiągnąć pełnię smaku. Jeśli zaczniecie na początku lipca, będzie można tą nalewką świętować Nowy Rok. 😉

 

Reklamy