Różana cynamonowa

Róża cukrowa* kwitnie od wczesnej wiosny, do późnego lata. Krzaki takiej róży potrafią piąć się na kilka metrów, a kwiatostany pachną intensywnie i słodko, aż prosząc się, by przygotować na nich nalewkę.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 4 garście płatków róży
  • 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 250 ml wódki
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka rozgniecionej kory cynamonu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (pierwsza maceracja): 10 dni
  • Faza 2 (druga maceracja): 10 dni
  • Faza 3 (maturacja): 10 miesięcy

ZASADY

Kwiaty zbieramy w pogodny dzień, obrywamy płatki, wrzucamy do słoja i mieszamy z wódką i 200 g cukru. Delikatnie mieszamy, po czym dolewany spirytus i dorzucamy rozgniecioną w moździerzu korę cynamonu. Słój zakręcamy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe miejsce, codziennie delikatnie nim potrząsając.

Po dziesięciu dniach przygotowujemy syrop – zagotowujemy wodę i dodajemy pozostałą część cukru, dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia. Kiedy syrop wystygnie dodajemy go do płatków, słój ponownie zakręcamy i odstawiamy na kolejne, magiczne 10 dni.

Wreszcie, po dwudziestu dniach wylegiwania się, nasza nalewka jest już gotowa… do przelania. Przecedzamy całość przez sito, odlewamy do butelek i odstawiamy na zaledwie 10 miesięcy do piwniczki 🙂 Długo? Pewnie tak, ale warto poczekać.

*zamiast róży cukrowej możemy użyć pachnącej róży ogrodowej lub centyfolii.
Reklamy