Różana klasyczna

Róża jest bardzo wdzięcznym tematem do nalewek, o ile mamy do czynienia z intensywnie pachnącymi kwiatami i uda nam się zakonserwować jak najwięcej aromatu.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 5 garści płatków róży ogrodowej, cukrowej lub stulistnej
  • 250 g cukru
  • 1 l wódki
  • 200 ml wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 3 miesiące
  • Faza 2 (maturacja): 3 miesiące

ZASADY

Płatki róży zrywamy w ciepły dzień, najlepiej wczesnym popołudniem, wówczas pachną najintensywniej. Wkładamy je do słoja zanim zwiędną i zalewamy wódką. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy miesiące.

Po rzeczonym kwartale nalew powinien zyskać kolor ciemnego bursztynu. Ciecz odlewamy, a płatki wyrzucamy bez odciskania. Z cukru i wody przygotowujemy syrop (zagotowujemy, mieszamy dokładnie, studzimy) i łączymy z alkoholem. W takiej postaci nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące, w trakcie których powinna już ładnie dojrzeć.

 

Advertisements