Aroniówka pomarańczowa

Aronia jest znanym wypełniaczem herbatek i wielu innych przetworów, a przecież solo smakuje znakomicie, trochę słodko, trochę cierpko, więc idealnie nadaje się na nalewki, szczególnie z dodatkiem cytrusów.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg aronii
  • 250 g cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wódki
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • cienko skrojona skórka z pomarańczy

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 1 miesiąc
  • Faza 2 (słodka maceracja): kilka dni
  • Faza 3 (filtrowanie): 1 wieczór
  • Faza 4 (maturacja): 4-6 miesięcy

ZASADY

Owoce przebieramy, myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i przekładamy do słoja, gdzie lekko je ugniatamy. Wanilię drobno siekamy. Skórkę z pomarańczy obieramy bardzo cieniutko, tak, by omijać albedo (białą skórkę), siekamy i również dodajemy do owoców. Spirytus mieszamy z wódką, po czym dodajemy do słoja, potrząsamy całością, słój zakręcamy i wystawiamy na parapet, do słońca, na kolejny miesiąc.

Po miesiącu nalew przelewamy do butelek, a owoce zasypujemy cukrem, zakręcamy słój, potrząsamy nim energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekając aktywnie (czyli wstrząsając codziennie), aż cukier się rozpuści. Kiedy syrop będzie gotowy odlewamy go, owoce odciskamy porządnie, dodajemy sok do syropu, który następnie filtrujemy. Przefiltrowany sok dodajemy do nalewki. I tak oto nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy poczekać jeszcze 4-6 miesięcy, by mogła spokojnie wyciągnąć pełnię smaku.

 

 

Reklamy