Nalewka aroniowa na ostro

Aronia oferuje wiele możliwości, równie ciekawie smakuje w opcji delikatnej, słodko-kwaśnej, jak i na ostro z dodatkiem imbiru.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg aronii
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki wódki
  • 1/2 laski wanilii
  • mały kawałek imbiru

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (słodka maceracja): 1 dzień
  • Faza 2 (druga maceracja): 2-3 tygodnie
  • Faza 3 (filtrowanie): 1 wieczór
  • Faza 4 (maturacja): 6 miesięcy

ZASADY

Zdrowe, świeże owoce aronii myjemy i osuszamy, wrzucamy do słoja, dodajemy pokrojony w kawałki imbir i wanilię, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc, przykrywając słój gazą. Następnego dnia dodajemy spirytus wymieszany z wódką. Słój zakręcamy i potrząsamy nim, by wymieszać składniki, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Nie zapominamy jednak o słoju, co kilka dni delikatnie nim wstrząsając.

Po tym czasie odlewamy nalew do butelek, a owoce wyciskamy przez sito lub gazę i łączymy z nalewem. Odstawiamy całość na kilka dni do sklarowania, po czym filtrujemy przez gęste płótno lub mocne filtry do kawy. Przefiltrowaną nalewkę wlewamy do butelek i wstawiamy do piwnicy na 4-6 miesięcy. Nalewka ma przyjemny słodko-kwaśny posmaczek z dodatkiem ostrej nuty.

Reklamy