Nalewka na rajskich jabłuszkach

Niebo w gębie! Niezwykle aromatyczna nalewka o pełnym, intensywnym smaku, słodko-kwaśna, gęściutka i odrobinę cierpka, wspaniałość w każdym calu.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych rajskich jabłuszek
  • pół laski wanilii
  • 5 goździków
  • niewielki kawałek kory cynamonu
  • 30 dag cukru
  • 300 ml spirytusu
  • 700 ml wódki

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 3 tygodnie
  • Faza 2 (klarowanie): tydzień
  • Faza 3 (maturacja): 6 miesięcy

ZASADY

Jabłuszka myjemy i osuszamy, a następnie oczyszczamy z ogonków i kroimy na ćwiartki.* Wrzucamy do słoja łącznie z gniazdami nasiennymi, dodajemy przekrojoną wzdłuż wanilię, pokruszoną korę cynamonu oraz goździki. Następnie zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kolejne trzy tygodnie.

Po tym czasie zlewamy nalew i odstawiamy na kolejny tydzień do sklarowania. Po czym naleweczkę filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy do piwnicy na przynajmniej pół roku, w trakcie którego uwolnią się jej wszystkie zachwycające właściwości.

* Zabawa w krojenie jest długotrwała i nieco uciążliwa, dlatego warto włączyć sobie w tym czasie muzykę albo film, wówczas praca pójdzie znacznie sprawniej 🙂
Advertisements