Czeremchówka huculska

Owoce czeremchy kiedyś chętnie używane w polskiej kuchni, dziś są niemal zupełnie zapomniane, a niesłusznie, bo przetwory z nich są przewyborne.

 

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców czeremchy
  • 400 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 700 ml wódki
  • 300 ml spirytusu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (przesuszanie): 2 h
  • Faza 2 (maceracja): 2 miesiące
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej pół roku

ZASADY

Owoce czeremchy przebieramy, usuwamy ogonki i wyrzucamy niedojrzałe sztuki. Rozkładamy na wyłożonej aluminiową folią blaszce i lekko przesuszamy w ciepłym piekarniku*. Kiedy owoce przestygną wkładamy je do słoja razem z przekrojoną wzdłuż wanilią. Wsypujemy cukier i całość mieszamy, tak, by cukier oblepił owoce, odstawiamy na godzinę, po czym zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na kolejne 2 miesiące. Od czasu do czasu warto słojem delikatnie wstrząsnąć.

Po wspomnianych dwóch miesiącach owoce odsączamy, a gotową nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy lub kilkukrotnie złożoną gazę. Gotową naleweczkę wlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce do dojrzenia, przynajmniej na pół roku.

*wystarczy 2 h w 50 stopniach
Reklamy