Ratafia lipcowa

Właściwie dobrana kompozycja owocowa może dostarczyć niezwykłych wrażeń smakowych podczas każdej degustacji. Ratafię można przygotowywać na wiele różnych sposobów, tym razem wersja łatwa.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 250 g malin
  • 250 g truskawek
  • 250 g agrestu
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 250 g borówek
  • 250 g jagód
  • 250 g czereśni
  • 500 ml spirytusu
  • 700 ml wódki
  • 700 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 1 miesiąc
  • Faza 2 (maturacja): 3-6 miesięcy

ZASADY

Wszystkie owoce myjemy i osuszamy. Te drobne oczyszczamy z szypułek, a czereśnie drylujemy. Następnie owoce umieszczamy w słoju przesypując każdą warstwę cukrem. Przykrywamy gazą i odstawiamy na godzinę, a następnie zalewamy mieszaniną spirytusu i wódki. Słój zakręcamy i ustawiamy w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.

Po miesiącu nalewkę zlewamy, przecedzamy przez gęstą gazę, umieszczamy w butelkach i odstawiamy do piwniczki na 3-6 miesięcy do dojrzenia. pozostałe owoce wedle upodobań, zjadamy od razu lub na raty 😉

 

 

Reklamy