Pigwówka Jackówka

Przepisów na pigwówkę jest wiele, to chyba jeden z najciekawszych, z pewnością ma wielu fanów. Pozwala uzyskać nalewkę delikatną o intensywnym, pełnym smaku.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

 SKŁADNIKI

  • 1 kg pigwy
  • 500 g cukru
  • 750 ml wódki
  • 250 ml spirytusu
  • wedle upodobań można dodać kilka goździków, mały kawałek kory cynamonu, ziele angielskie, pół laski wanilii

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja słodka): jeden dzień
  • Faza 2 (maceracja właściwa): 2-3 miesięcy
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej pól roku

ZASADY

Pigwę dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na małe kawałki i umieszczamy w słoju przesypując każdą warstwę cukrem. Przykrywamy gazą i zostawiamy na noc, by puściły sok.

Następnego dnia dolewamy alkohol i dodajemy wybrane przyprawy, słój zakręcamy i dokładnie nim potrząsamy, by zawartość się wymieszała. Odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc, a potem jeszcze na jeden lub dwa miesiące w miejsce chłodniejsze i zacienione. Teraz możemy już zlać nalew do butelek i odstawić do piwnicy, by spokojnie dojrzewał przez przynajmniej pół roku.

Reklamy