Nalewka dubeltowa: pigwowo-pigwowcowa

Pigwówka i pigwowcówka tak bardzo różnią się smakiem, jak owoce pigwy i pigwowca wyglądem. Każda z nalewek ma swoich miłośników, czemu zatem nie połączyć sił i nie stworzyć nowej jakości z tych dwóch intensywnych smaków?

This slideshow requires JavaScript.

 SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru
  • 200 ml płynnego miodu
  • 1 l wódki
  • 400 ml spirytusu

 CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja słodka): 3-4 dni
  • Faza 2 (maceracja właściwa): 2 miesiące
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej pół roku

ZASADY

Pigwę i pigwowiec dokładnie myjemy i osuszamy. Nie obieramy ze skórki, bo to ważne źródło smaku nalewki, a jedynie wykrawamy gniazda nasienne*. Kroimy owoce na małe kawałki i umieszczamy w słoju, przesypując każdą warstwę cukrem. Słój przykrywamy gazą i zostawiamy na 3-4 dni, by owoce puściły sok, pilnując, by nie zaczęła się fermentacja**.

Po tych kilku dniach powinniśmy mieć już piękny sok. Do słoja z sokiem i owocami dodajemy miód, mieszamy całość, a następnie wlewamy wódkę połączoną ze spirytusem. Zakręcamy słój i odstawiamy na 2 miesiące, potrząsając nim od czasu do czasu. Gdy nalewka jest już gotowa przecedzamy ją przez gęste sito, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na pół roku. Owoce możemy zostawić do zimowej herbatki albo jako dodatek do deserów.

* ważne, by zrobić to dokładnie, ponieważ znajdujące się tu albedo mogłoby nadać nalewce gorzkawy posmak
**fermentacji sprzyja bardzo ciepłe środowisko, ale nie jest ona groźna dla samej nalewki, jeśli zauważymy, że zaczęła się wcześniej wystarczy wlać do słoja alkohol, by ją zahamować.
Advertisements