Różana na dziko

Nalewki są naszym rodzinnym hobby, zatem tym razem załączamy przepis na wonną i mocną naleweczkę autorstwa starszego pokolenia. Jej pierwszoplanową bohaterką jest dzika róża.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • ok. 5 garści płatków dzikiej róży
  • 200 g cukru
  • ok. 0,7 l wódki
  • 200 ml wody
  • laska wanilii (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 2 miesiące
  • Faza 2 (maturacja): 2 miesiące

ZASADY

Z krzaczka obrywamy tylko  płatki róży, bez naruszania reszty kwiatostanu, zaoszczędzi nam to dodatkowej pracy w domu i ograniczy bałagan. Wkładamy płatki do słoja i zalewamy taką ilością wódki, by nad warstwą płatków zostało ok. 3 cm płynu. Słój zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa miesiące, aż osiągnie kolor bursztynowy. Opcjonalnie można dodać do smaku pokrojoną laskę wanilii.

Ciecz odlewamy przez bibułkę filtracyjną, a płatki wyrzucamy nie odciskając. Z cukru i wody przygotowujemy syrop*, który łączymy z nalewem. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 1-2 miesiące, czekając aż dojrzeje.

*wodę należy zagotować, dodać cukier, a następnie przestudzić

 

Advertisements