Nocino różane

Nalewka orzechowa jest doskonała na dolegliwości żołądkowe. Dzięki dodatkowi róży, cynamonu i skórki cytrynowej nabiera wspaniałego smaku i aromatu.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 2 garści płatków róży cukrowej
  • ok. 20 zielonych orzechów włoskich
  • 300 g cukru
  • 200 ml spirytusu
  • 300 ml wody mineralnej
  • kawałek kory cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 2 miesiące
  • Faza 2 (filtrowanie): 1 wieczór
  • Faza 3 (maturacja): 3 miesiące

ZASADY

Orzechy należy zerwać między 15 lipca a 15 sierpnia*. Płatki róży najlepiej zbierać wczesnym popołudniem, zanim zwiędną. Orzechy myjemy i osuszamy, a następnie nakłuwamy ostrym narzędziem lub wykałaczką**. Układamy na dnie słoja i dodajemy płatki, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz kawałek kory cynamonu. Wodę*** zagotowujemy, po czym wsypujemy do niej cukier, mieszamy dokładnie, by się rozpuścił. Kiedy tak powstały syrop wystygnie zalewamy nim zawartość słoja, a następnie dodajemy spirytus. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa miesiące.

Po dwóch miesiącach macerowania nalew odsączamy, a następnie filtrujemy. Przelewamy do butelek i odstawiamy do piwniczki na kilka miesięcy, by spokojnie dojrzała.

 * później będą za twarde
** trzeba uważać na oczy, bo tryskający z orzechów sok jest kwaśny, warto też rozważyć rękawiczki, bo owoce zostawiają na rękach i paznokciach ciemny osad
*** warto wybrać wodę z małą ilością minerałów, zostawi ona mniej osadu
Advertisements