Winna truskawa

Wiosna, czyli czas poszukać nowego przepisu na truskawkę z prądzikiem.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

 SKŁADNIKI

  •  ½ kg dojrzałych, małych truskawek
  • 300 ml białego słodkiego wina*
  • 300 ml spirytusu
  • 200 ml przegotowanej, niegazowanej wody mineralnej
  • 400 gcukru
  • 1 duża cytryna
  • 1 laska wanilii
 * białe słodkie – poszukiwanie tego wina może was nieco zaskoczyć, bo wcale nie tak łatwo je znaleźć, kolejny dowód na to, że to hobby wymagające cierpliwości

 ZASADY

Truskawki opłukujemy, przesuszamy i na końcu szypułkujemy*. Zalewamy białym winem i zostawiamy na około kwadrans. Po tym czasie odlewamy wino do garnuszka, mieszamy z cukrem i podgrzewamy. Kiedy wystygnie mieszamy ze spirytusem i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.

 *koniecznie w tej kolejności

 Truskawki wkładamy do słoja, zalewamy naszym wysokoprocentowym syropem i dodajemy cienko obraną skórkę z cytryny oraz pokrojoną wanilię. Zakręcamy słój i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu przez 3 do 4 tygodni i potrząsamy nim z należnym animuszem każdego dnia.

Wreszcie zlewamy nalewkę, dolewamy do niej wody, filtrujemy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła, pozwalając, żeby dochodziła sobie jeszcze przez miesiąc w cichym i spokojnym miejscu.*

 *wyzwaniem jest powstrzymanie się przed testowaniem nalewki i jej poszczególnych elementów na każdym etapie produkcji, póki co ta sztuka mi się nie udała.
Reklamy